mengelmoose.reismee.nl

Eindelijk nog eens iets

Hey daar allemaal,

Sorry dat het zolang duurt vooraleer we nog iets van ons laten weten, maar internet loopt hier niet zoals wij het gehoopt hadden.

We hebben onze verhalen al klaarstaan op de laptop en zullen die zo snel mogelijk online zetten. En nee, memorystick werkt hier blijkbaar ook niet goed.

Momenteel zitten we ten Noorden van Drakensberg, een prachtig natuurgebied en zijn we op weg naar Golden gate Highlands NP om daarna even goeiendag te gaan zeggen in Lesotho.

We houden jullie zeker op de hoogte (ook de foto's staan klaar maar ja, zelfde verhaal als de verslagen he)

Veel groetjes van ons

draekensberg

Hey allemaal,

even vlug enkele woordjes om te laten weten dat alles goed is hier. Momenteel zitten we aan het begin van Draekensberg, een natuurgebied bestaande uit meerdere nationale parken en ideaal om te gaan wandelen.

De camper is vrij goed aangekomen, na wat problemen met het papierwerk om hem uit de haven te krijgen, hebben we hem toch meegekregen, en verbazend, maar de douane was nog het makkelijkste van allemaal. Iets wat we nog geleerd hebben, als je een auto verscheept haal dan echt alles er uit, ook fluo-vestjes (al is dat geen echt verlies, die waren van de rupel) en zeker de autoradio, want al is die 10 jaar oud, weg is hij.

De auto doet het heel goed hier, al zijn er heel veel verbazende blikken, het stuur langs links komen ze hier echt niet veel tegen. De eerste kleine offroad is achter de rug, en een stukje uitlaat ook, dus bij Koen en Petra zullen we maar een nieuwe steken, zo´n hale uitlaat is ook niet alles.

Wij gaan nog een beetje genieten en sturen binnenkort nog wat foto's door.

Groetjes van ons

van begin tot nu

Hey allemaal,

We gaan even een verslag geven van onze eerste maand hier in Zuid-Afrika. Het eerste hoofdstuk is stilaan afgesloten gezien de boot met onze mobilhome binnen 18 uur aankomt in Durban en wij vanaf maandag aan de papierenwinkel kunnen beginnen.

Na een zware heenreis, vanuit Zaventem een vlucht van 7 uur naar Doha in Qatar, landen om 23 uur en opnieuw vertrekken om 7 uur om vervolgens pas rond 18 uur aan te komen in Cape Town, hadden we een goed bed nodig in een luxe kamer. Gelukkig bestaat internet en konden we dat op voorhand boeken.

De eerste 3 dagen doorgebracht in Kaapstad. Mooie stad, vriendelijke mensen en vooral proper. Een plezier om in te vertoeven, maar na 3 dagen heb je het daar wel gezien.  Die Tafelberg is wel de moeite, maar  je kan er niet blijven naar kijken he.  Zeker voor Niet-museummensen zoals wij moesten we iets zoeken om de natuur in te kunnen.  Gezien onze camper nog veilig en wel in Rumst staat, zijn we genoodzaakt om een 'auto' te huren tot onze villa aankomt. Dus weer via internet iets vastgelegd. De bedoeling was een auto maar het werd een rugzak met wielen. Als het maar vooruit geraakt met ons en onze bagage en niet veel kost is het goed.

Vanuit Kaapstad vertrokken naar Swellendam met de intentie om Marloth Nature Reserve te gaan bezoeken, daar zouden enkele prachtige wandelingen zijn. Eens daar aangekomen hebben we al snel door dat de prijzen die wij voor ogen hadden om slaapplaats te betalen, niet echt overeen kwamen met de realiteit. En zeggen dat hier armoede is, niet moeilijk, als die evenveel moeten betalen als wij dan begrijpen we dat wel. Maar niks aan te doen, slapen moeten we toch en gewoon langs de weg in onze rugzak in toch wel iets te gevaarlijk. De volgende morgen volledig klaar om aan de wandeling te beginnen, eerst langs het informatiecentrum om enkele inlichtingen. 'Mevrouw, waar kunnen we de wandelingen in Maloth vinden AUB?' 'Marloth, ja daar waren wel enkele mooie wandelingen, maar dat is enkele maanden geleden volledig afgebrand en het is echt niet de moeite om naar daar te gaan'. Ongelovig als we zijn, in tegenstelling tot alle Zuid-Afrikanen die hier elke dag voor onze veiligheid bidden, toch naar het park. Maar ja, één grote afgebrandde vlakte is echt niet de moeite om te bekijken. Gelukkig ligt er vlakbij nog Bontebok Nature Reserve. Vol goede moed naar daar, misschien kunnen we daar een mooie wandeling maken, of de bijna uitgestorven bonte bok zien.  Onderweg naar daar inderdaad de bontebok tegengekomen en nog enkele kleine wandelingen kunnen maken. Echt de moeite dus om naar daar af te zakken.

De dag nadien doorgereden naar Wilderness om ook daar een park te gaan bezoeken. Weer veel te dure slaapplaats tot we aan het park zelf komen. 40% korting op slaapplaatsen, precies de solden.  De wandelingen waren wat minder maar het verblijf was des te  beter.

Na enkele dagen doorgereden Beaufort West, naast Karoo National Park. De wandeling daar was onder begeleiding van een gewapende gids, want een toerist is naar het schijnt een delicatesse voor leeuwen en andere katachtigen. De wandeling is voor op de middag, maar de rondrit met onze rugzak kunnen we zelf doen. En zeker de moeite, na wat Hartebeesten, enkele springbokken, gemsbok, Kudu en struisvogels, een baviaan. Alle geluk hebben die meer bang van ons dan andersom. Even verder enkele ezels ....... Met strepen........ AAAHHHHHH zebra's, tja mijn lenzen zijn niet echt zo goed meer blijkbaar. Na een zeer mooie dag in Karoo zetten we onze tocht verder richting Tulbagh. Daar aangekomen blijkt zo goed als alles volgeboekt te zijn, tja verlengd weekend, probleem. Op zoek  naar een betaalbare slaapplaats. Na een hele tijd zoeken een laatste poging, aan het einde van een zeer lange zandweg in het donker en de regen (ja ook dat kennen ze hier) aangekomen aan een wine estate. Aangebeld en de vriendelijke stem aan de parlefoon zegt ons dat ook zij volledig volzet is. Maar ze heeft misschien nog wel een kamer voor ons. Blijkt dat een hele villa te zijn. Dank u wel. Nog nooit zoveel luxe en ruimte gehad, tja we mogen al eens geluk hebben.

De volgende ochtend naar Porterville om daar Grootwinterhoek Nature reserve te verkennen. Maar eerst slaapplaats zoeken. Even de kaart van het dorp bekijken, en eens ronddraaien, en nog eens bekijken, en nog eens ronddraaien, dat is raar, die plaatsen zijn we al voorbij en we hebben niets gezien. Die hebben hier geen borden uithangen. Komt er een dame naar ons met de vraag of we hulp nodig hebben. Blijkbaar wel ja, we zoeken deze cottage, ach die is gesloten. Het was van mij maar we zijn gestopt, maar ga daar en daar eens horen en als je niets kan vinden dan kom je straks maar terug en dan slaap je in onze gastenkamer. Na de wandeling nog steeds niets te vinden om te slapen, dus gaan aanbellen bij Mary-ann en Oogie. En zij heel blij dat ze ons een slaapkamer konden aanbieden, en onze eerste braai want op heritage day eet heel Zuid-Afrika braai, dus wij ook. De dag erna terug naar Tulbagh om te gaan eten en wijnproeven met Koen en Petra, ja diezelfde twee van op de boot naar Antarctica en van in Peru. Heel gezellig, beetje kunnen bijpraten en vooral bijdrinken. Daarna nog een autorit naar Robertson met een ziek vrouwke naast mij, slechte olijven. Een nachtje goed slapen en de dag erna weeral een beetje beter. Klaar voor een wandeling in Montagu. Alé, wij volledig klaar, alleen geen regenkledij bij en dat hebben we hier wel nodig, dan maar afwachten tot morgen, dan is het misschien wel over. Niet dus, een dagje niets doen en de verdere reis plannen. Dan maar doorrijden naar L'Agulhas, het zuidelijkste puntje van Afrika.

Een goede slaapplaats gevonden, vooral voor namaak antiekfanaten en de plannen klaar voor de volgende dag te gaan wandelen. Misschien toch maar eerst langs Hermanus wegens de Walvisfeesten. Onderweg nog even stoppen in Gansbaai, daar zou een mooie wandeling zijn. En of die mooi was. Tientallen walvissen te bekijken in de baai, en helemaal niet zoveel volk als in Hermanus. Tja, het paringsritueel van de walvissen is nu eenmaal iets wat uniek is en slechts op enkele plaatsen te bekijken is. Vandaag dus in Gansbaai. Dan maar niet naar Hermanus en hier genieten van de wandeling, de tientallen walvissen, een paar slangen, een marmot en een schildpad. En dit alles in een stralende zon en een klein zuchtje wind. Wat kan het leven toch mooi zijn.

Het vervolg is De Hoop, een nationaal park enkele tientallen km's verder. Koen en Petra hebben daar twee nachten in een luxe cottage gewonnen en kunnen spijtig genoeg niet gaan, tja je kan dat nu toch moeilijk weg gooien he.

Na onze aankomst blijken we een zeer gezellige lodge te hebben met een mooi terras en een BBQ. Wandelingen zijn er spijtig genoeg niet zo veel, meer bepaald 1 van 8 km die je na 4km al kan stoppen. Maar de natuur en de rust maken veel goed.

Van de Hoop naar een klein dorpje, Kleinmond. En zo af en toe kom je op de reis iets tegen wat je nooit zal vergeten en wat je aangenaam komt te verrassen. Kleinmond dus, een perfecte slaapplaats en een omgeving om dagen in verloren te lopen, behalve de eerste dag dan. Eerst stralende zon, volgens de dame aan de receptie van het park hetzelfde weer voor de ganse dag dus wij weg voor 8u wandelen. Na een uurtje enkele wolken, na een uurtje en 10 minuten een beetje regen en na enkele miniuten later doorweekt. Regen voor de hele dag, steile afgronden tot overmaaty van ramp nog een volledig ondergelopen weg waar geen ontkomen aan is. 50 cm diep is altijd natte kousen he. Redelijk slechtgezind aangekomen, snel de auto in en naar de kamer voor een lekker warme douch en een goed smakend glaasje water. Nee toch niet, dat hebben we al genoeg gehad.Maar de volgende dagen waren ongelooflijk prachtig. En, iets wat hier, en zeker in kleinmond overheerlijk was, Billtong ofwel gedroogd vlees.

De laatste dag een beetje rustiger wegens vermoeide benen, dus een bezoekje aan onze waggelende zwart-witte vrienden, de Jackass pinguin. Ja, je kan maar pech hebben met diegene die je een naam geeft. Maar echt heel mooi om te zien, alleen spijtig dat ze de toeristen zo kort bij de dieren laten, en dan zeggen dat de dieren problemen hebben om zich voort te planten.

Na een rustige dag op zijn pinguins, terug onze rugzak in om door te rijden naar Franschhoek en onderweg nog aan een Nature reserve stoppen om nog een mooie wandeling en een game-drive te gaan doen. Als je natuurlijk aan je toegang iemand zet die niets weet van de wandelingen in het park, en niets van de toegangskaarten, en niets van de openingsuren van hun receptie en niets van de game-drive, tja dan rij je als bezoeker maar 200 meter binnen om dan terug buiten te rijden en de game-drive te gaan doen ongeveer 30km verder. Moest deze laatste nog bestaan hebben. Dus, genoeg tijd en energie hier verloren dan maar naar Fransschoek, en ineens door naar Stellenbosch. Ja, de wijnfanaten onder jullie zal dit zeker bekend in de oren klinken. Zondag aangekomen, met veel moeite een mooie en goede slaapplaats gevonden (weliswaar te duur, maar het enige dat er vindbaar is), een gezellig terras, daar hoort zeker hier een flesje wijn bij. Vol goeie moed naar de drankenwinkel, blijkt deze wel open te zijn, doch ze mogen geen alcoholische dranken verkopen op zondag in Stellenbosch. Ons goed voornemen om een reclamebord te volgen ' save water, drink more wine' kan dus al snel opgeborgen worden.

In Stelllenbosch ligt wel Jonckershoek NR, heel mooi om te gaan wandelen en ideaal om een halve dag te gaan stappen. Daarna, jaja het is maandag, de drankenwinkel in en gaan genieten op ons terras. Geef toe, Stellenbosch buitenrijden zonder plaatselijke wijn gedronken te hebben, dat kunnen we toch echt niet maken.

En dan onze eerste terugreis, de auto gaan inleveren op de luchthaven en wachten op  de vlucht naar Durban.

Na een vrij beweeglijke vlucht en met 20 minutren vertraging wegens te veel verlichting onderweg, waarschijnlijk hod ook de rest van het onweer hier iets mee te maken, dan toch aangekomen in een met regen overgoten Durban.  Snel de auto meenemen en richting het via internet geboekte hostel. Snel als, amai dat duurt hier lang, De auto afhalen, Schade bekijken???????? euh sorry mijnheer maar dat doen we nu niet want het regent. Tja iedereen zo zijn eigen regels, hopelijk regent het ook als we hem terug brengen. Het hostel via internet gaan we snel vergeten wegens te vuil, stinken, kakkerlakken, ..... Dus door naar Origi NR. Daar gelukkig wel een hele goede slaapplaats en een zeeeeer mooie omgeving. Ondanks de raad van de dame daar dat de ene wandeling te glad was en de andere te veel water had om over te kunnen steken, toch maar begonnen. Als het gladde stuk naar beneden is, dan kom je er ook. En een beetje water kan ons niet stoppen om enkele zeer mooie watervallen te zien. Na de tweede morgen gewekt te zijn geweest door enkele, over ons dak lopende apen, de auto in en snel internet zoeken om een slaapplaats te boeken in Durban. We zullen iets duur nemen, met een beetje extra luxe, want het is onze laatste slaapplaats buiten onze camper. Duur wel ja, luwe ?????? Een jacuzzi was er vastgelegd, samen met een keuken. Maar dat hebben we niet ze, ik kan jullie wel een keuken bijgeven maar dan is het zonder jacuzzi. Alle geluk hebben we gratis WI-FI. Tja, dan toch tot 21 uur want dan was alles ineens weg.

Vandaag hebben we Durban kunnen verkennen, maar hier ben je ook snel rond, veel vuiler dan Cape-Town en heel veel bedelaars met een bordje 'Homeless' tja, daarvoor moet je niet bij ons zijn, dat zijn wij ook.

Vanaf maandag kunnen we hopelijk beginnen aan een nieuw hoofdstuk met onze camper, waar we echt heel erg naar uitkijken. We houden jullie zeker op de hoogte

Veel groetjes daar aan iedereen

Walvissen

Hey allemaal,

even om jullie te melden dat we enkele dagen geleden in Gansbaai tientallen walvissen hebben kunnen zien. Deze komen in de baai liggen om te paren. Heel knap om te zien, enkele hele mooie foto's. Momenteel zitten we in Hermanus, ook hier gaan we nog even walvissen kijken en een kleine wandeling doen. Een groot verslag is in de maak en zal binnen enkele dagen hopelijk online staan.

Groetjes allemaal

gezellige namiddag

Gisteren zijn we gaan lunchen met onze vrienden uit Petroria, het was lekker en heel gezellig. We zien al uit naar ons verblijf bij hen en ons safariweekend samen.

Verder hebben we ons kunnen bezighouden met het proeven van mindergoede, betere en hele lekkere wijnen.

Vandaag zijn we aangekomen in vrolijkheid NP waar we morgen een wandelingetje van 19km gaan doen. Van hieruit zal het richting De Hoop NP gaan voor een tweedaags verblijf met bijhorende wandelingen met de walvissen op de achtergrond.

Geniet ginder van het goede weer, dat gaan wij hier ook doen

Groetjes

Dankie Mary-Ann en Ookie

Even 'n bedanking vir die twee mense wat ons skuiling gegee het in Porterville. Mary-Ann en Ookie, baie dankie vir die vriendelike ontvangs en ??ons fantastiese verblyf by julle en nie te vergeet ons eerste braai in Suid-Afrika.
Dankie en hopelik t 'n volgende keer

Wilderness NP

Hey daar allemaal,

We weten dat er een aantal zeer omgediuldig aan het wachten zijn op foto's maar daar moeten jullie nog even op wachten, ze zijn in aantocht. Het draadloos internet werkt hier toch niet helemaal zoals  we voorzien hadden.

Nu zitten ze in Wilderness NP en hebben juist Bontebok NP achter de rug, al zeker de moeite, als we ergens rustiger zitten zullen we meer verhalen en foto's doorsturen. Tot dan zullen jullie moeten wachten.

Groetjes van Lotte en Bart 

vertek uit Kaapstad

Hey daar allemaal,

We staan nu op het punt om te vertrekken uit Kaapstad. We hebben ons een mini-auto gehuurd en gaan hiermee de oostelijke Cape verkennen. Op 9 oktober leveren we de auto opnieuw binnen en vliegen we door naar Durban om daar hopelijk rond 12 Oktober onze mobilhome van de boot te halen. In afwachting daarvan moeten we het dus stellen met een gewone auto en hostels om in te slapen.

Hou jullie goed daar en tot de volgende

Groetjes Lotte en Bart